«

»

jan 11 2018

Waterrijk Vietnam

Met hulp van een vriendelijke jongen in Ho Chi Minh City kochten we 2 bustickets naar Ben Tre in de Mekong Delta. Het laatste deel van onze reis door Vietnam. Het duurde even voor we de bus hadden gevonden, hij was al bijna bij uitgang. Bij het instappen moesten we onze schoenen uit. Ook gek, dachten we nog. Toen bleken het allemaal ligstoelen te zijn, onder een laag en boven. Natuurlijk weer Vietnamese maten, dus we wurmden ons erin. We kregen een flesje water en een verfrissingsdoekje. De route duurde 2 uur en het leek wel alsof we door 1 grote stad reden, overal was bebouwing langs de doorgaande weg. Bij aankomst regelden ze een gratis shuttlebus naar ons luxe hotel met zwembad aan de Mekong Delta in Ben Tre.

Plattelandsleven

We boekten een dagtrip om zoveel mogelijk van de omgeving te kunnen zien. Om 8.30 uur werden we opgepikt met de boot. De Mekong is best een brede rivier. We zagen boten beladen met zand en kokosnoten. Alle boten hebben voorop ogen om monsters te verjagen. In de kokosnootfabriek zagen we dat echt alles van de kokosnoot wordt gebruikt. Van de buitenschil maken ze matten, van de binnenschil kommetjes en van het vruchtvlees olie. We vervolgden onze weg per fiets. Het was overal erg rustig, gids Tuyin nam ons mee over smalle paden tussen veel fruitbomen en huisjes door. Zelfs hier kwam muziek uit luidsprekers. Dit lijkt de groenste provincie van Vietnam te zijn, waarschijnlijk door de hoge temperatuur in alle seizoenen. Voor de lunch maakten we zelf verse loempia’s met gebakken elephant ear vis.

Na aankomst in het hotel namen we met 2 andere een taxi naar een tankstation waar de bus naar Can Tho ons op zou pikken. Dit bleek een minibus te zijn. Er konden nog maar een paar mensen bij want de bus lag verder vol met bagage. We propten ons erin. Toen kwam er nog een scooter bij! Ze zijn15 min bezig geweest om hem erin te krijgen. De rit duurde 3,5 uur. Af en toe dropte de bus wat van de bagage. We kwamen moe en vies aan. Snel gedoucht in hotel, eten en naar bed.

Drijvende markt

Om 4.45 uur ging de wekker. Met de boot gingen we naar 2 drijvende markten. De beloofde Engelse gids was er helaas niet. Lyn, die de boot bestuurde, wees af en toe iets aan. Soms snapten we het, soms ook niet. De eerste drijvende markt was gemotoriseerd. We hoorden later dat de grote boten op vaste plekken lagen. Wat ze verkochten hadden ze aan een stok op de boot gebonden: ananas, watermeloen, bananen, kool, soep. De 2e markt was lokaler en kleiner. Hier waren alleen roeiboten. Ik had er meer van verwacht eerlijk gezegd, het was allemaal best kleinschalig met veel toeristenbootjes.
Tijdens de lunch zongen de gidsen karakoke. Niet iedereen was even goed 😉 Op paar plekken op de terugweg werden we de boot uitgezet, bijvoorbeeld om een stukje te lopen of te zien hoe rijstnoedels worden gemaakt.
Na terugkomst hebben we een siësta gehouden en daarna nog rondgelopen door Can Tho. Het is best een ontwikkelde stad. Druk op straat, veel hoge gebouwen. Ik had me de Mekong Delta anders voorgesteld, met kleinere, groenere dorpen, relaxte sfeer.

Heilige berg

Er stond ons weer een avontuur met de bus te wachten. Dit keer verliep deze zonder verrassingen. We kwamen ’s middags aan in Chau Doc. We leenden fietsen (eindelijk hele goede!) en gingen naar Sam Mountain, 8km heen en 5 terug. Dit is een heilige berg voor de… in een verder plat landschap. Er liepen verschillende smalle trappen naar boven. Het was erg warm, we waren nat van het zweet. Onderweg waren overal kleine pagodes. Ik heb op ¾ hoogte een drankje genomen en in een hangmat genoten van het uitzicht. Tijl is helemaal naar boven gegaan.

Chau Doc was onze laatste bestemming in Vietnam. We vervolgen onze reis door Cambodja. Daarover meer in het volgende reisverslag.

3 pings

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.