«

»

jan 11 2018

Waterrijk Vietnam

Met hulp van een vriendelijke jongen in Ho Chi Minh City kochten we 2 bustickets naar Ben Tre in de Mekong Delta. Het laatste deel van onze reis door Vietnam. Het duurde even voor we de bus hadden gevonden, hij was al bijna bij uitgang. Bij het instappen moesten we onze schoenen uit. Ook gek, dachten we nog. Toen bleken het allemaal ligstoelen te zijn, onder een laag en boven. Natuurlijk weer Vietnamese maten, dus we wurmden ons erin. We kregen een flesje water en een verfrissingsdoekje. De route duurde 2 uur en het leek wel alsof we door 1 grote stad reden, overal was bebouwing langs de doorgaande weg. Bij aankomst regelden ze een gratis shuttlebus naar ons luxe hotel met zwembad aan de Mekong Delta in Ben Tre.

Plattelandsleven

We boekten een dagtrip om zoveel mogelijk van de omgeving te kunnen zien. Om 8.30 uur werden we opgepikt met de boot. De Mekong is best een brede rivier. We zagen boten beladen met zand en kokosnoten. Alle boten hebben voorop ogen om monsters te verjagen. In de kokosnootfabriek zagen we dat echt alles van de kokosnoot wordt gebruikt. Van de buitenschil maken ze matten, van de binnenschil kommetjes en van het vruchtvlees olie. We vervolgden onze weg per fiets. Het was overal erg rustig, gids Tuyin nam ons mee over smalle paden tussen veel fruitbomen en huisjes door. Zelfs hier kwam muziek uit luidsprekers. Dit lijkt de groenste provincie van Vietnam te zijn, waarschijnlijk door de hoge temperatuur in alle seizoenen. Voor de lunch maakten we zelf verse loempia’s met gebakken elephant ear vis.

Na aankomst in het hotel namen we met 2 andere een taxi naar een tankstation waar de bus naar Can Tho ons op zou pikken. Dit bleek een minibus te zijn. Er konden nog maar een paar mensen bij want de bus lag verder vol met bagage. We propten ons erin. Toen kwam er nog een scooter bij! Ze zijn15 min bezig geweest om hem erin te krijgen. De rit duurde 3,5 uur. Af en toe dropte de bus wat van de bagage. We kwamen moe en vies aan. Snel gedoucht in hotel, eten en naar bed.

Drijvende markt

Om 4.45 uur ging de wekker. Met de boot gingen we naar 2 drijvende markten. De beloofde Engelse gids was er helaas niet. Lyn, die de boot bestuurde, wees af en toe iets aan. Soms snapten we het, soms ook niet. De eerste drijvende markt was gemotoriseerd. We hoorden later dat de grote boten op vaste plekken lagen. Wat ze verkochten hadden ze aan een stok op de boot gebonden: ananas, watermeloen, bananen, kool, soep. De 2e markt was lokaler en kleiner. Hier waren alleen roeiboten. Ik had er meer van verwacht eerlijk gezegd, het was allemaal best kleinschalig met veel toeristenbootjes.
Tijdens de lunch zongen de gidsen karakoke. Niet iedereen was even goed 😉 Op paar plekken op de terugweg werden we de boot uitgezet, bijvoorbeeld om een stukje te lopen of te zien hoe rijstnoedels worden gemaakt.
Na terugkomst hebben we een siësta gehouden en daarna nog rondgelopen door Can Tho. Het is best een ontwikkelde stad. Druk op straat, veel hoge gebouwen. Ik had me de Mekong Delta anders voorgesteld, met kleinere, groenere dorpen, relaxte sfeer.

Heilige berg

Er stond ons weer een avontuur met de bus te wachten. Dit keer verliep deze zonder verrassingen. We kwamen ’s middags aan in Chau Doc. We leenden fietsen (eindelijk hele goede!) en gingen naar Sam Mountain, 8km heen en 5 terug. Dit is een heilige berg voor de… in een verder plat landschap. Er liepen verschillende smalle trappen naar boven. Het was erg warm, we waren nat van het zweet. Onderweg waren overal kleine pagodes. Ik heb op ¾ hoogte een drankje genomen en in een hangmat genoten van het uitzicht. Tijl is helemaal naar boven gegaan.

Chau Doc was onze laatste bestemming in Vietnam. We vervolgen onze reis door Cambodja. Daarover meer in het volgende reisverslag.

3 reacties

 1. Martin en Ans Willemsen

  Lieve Milou en Tijl,

  Wat typisch om in een bus te stappen en je schoenen uit te moeten doen om vervolgens op 1 van de 2 verdiepingen in een te kleine ligstoel te belanden, we kunnen ons jullie verbaasde blikken 🤔wel voorstellen, hihi.
  Dan is een overnachting daarna in luxe extra fijn.!!! 😊Toen we via de app een foto kregen van dat hotel dachten we al………nou die backpackers nemen het er wel van, voor Vietnam zeker een ***** sterrenhotel.

  Leuke trip naar die kokosnootfabriek en onvoorstelbaar dat echt alles ! herbruikt wordt. Jullie werden voor de boot naar de drijvende markt wel heel erg vroeg opgehaald, was dat omdat de reis zo lang duurde of vanwege de hitte overdag ? Het ziet er op de (mooie) foto’s allemaal erg kleurrijk uit en sommige boten lijken overbeladen, moeten dus wel degelijk zijn.

  Gelukkig met een degelijke fiets naar de Heilige berg, dit keer zonder lekke band😉 . Je lijkt op mij Milou want ik zou ook na al dat klimmen halverwege denken ………’t is wel goed zo maar Tijl zou Tijl niet zijn als hij niet tot het uiterste ging.👍
  We zijn benieuwd hoe het leven in Cambodja eruit ziet dus wachten weer nieuwsgierig af………liefs van
  Paps&mams

 2. Jan en Anne-Lies

  Lieve Milou en Tijl,

  Weer kleurrijke plaatjes van jullie mooie trip. We lezen, Milou dat je ook hier in Nederland een plaatje hebt geschoten van Culemborg wat is bekroond met een prijs, proficiat daarmee!!!
  En ondertussen genieten jullie van alles wat de beide landen Vietnam en Cambodja te bieden hebben. De markt op het water, waar allerlei produkten verkocht worden, lijkt ons een behoorlijke drukte en alle bootjes die kris-kras over de rivier varen vereisen ons inziens een behoorlijke mate van stuurmanskunst.
  Het reizen per openbaar vervoer lijkt jullie heel goed af te gaan; fijn dat je eindelijk fietsen kon huren in de west-europese maat. Nu de bedden nog ……😊
  En….Tijl, zien we het goed op de foto dat je echt relaxed bent? We zien, geloof ik, witte randjes aan je nagels.
  Geniet nog even een paar dagen van Cambodja en we horen weer.

  Liefs,
  Jan en Anne-Lies

 3. Eugène en Leny

  Hoi Tijl en Milou, weer een interessant verslag en heel mooie kleurrijke foto’s.
  Jullie reis zit er bijna op, maar er komt dus nog een verslag! Wat zijn die weken vlug gegaan.
  Voor jullie zeker met al die mooie ervaringen!
  Alvast een goede thuis reis.
  Liefs,
  Eugène en Leny.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *