Frisse appeltaart
Porties Prep Tijd
101 taart 120minuten
Passieve Tijd
60minuten
Porties Prep Tijd
101 taart 120minuten
Passieve Tijd
60minuten
Ingrediënten
VULLING
EXTRA
Instructies
DEEG
  1. Doe het bakmeel, eiwit, de suiker en een mespunt zout in een kom. Rasp de gele schil van de citroen erboven. Snijd met 2 messen de boter erdoor totdat een kruimelig deeg ontstaat. De boter moet goed koud zijn, dan wordt de korst knapperig en luchtig.
  2. Kneed met de hand het kruimelige deeg tot een samenhangende deegbal. Ga snel te werk, de boter mag niet smelten (dan wordt het deeg plakkerig en moeilijk hanteerbaar). Druk de bal plat, verpak in vershoudfolie en leg 1 uur in de koelkast. Het deeg moet rusten, zodat het stevig wordt.
  3. Bekleed de ingevette taartvorm (ik leg ook bakpapier op de bodem) met het deeg. Bestuif het werkblad, de deegroller en het deeg met bakmeel en rol het deeg met de deegroller uit tot een plak van 1 cm dik.
  4. Steek er met de springvorm een cirkel uit en leg die op de bodem van de vorm. Bekleed met de rest van het uitgerolde deeg de randen.
VULLING
  1. Schil de appels en snij ze in dunne partjes. Maak nu appelsmort: meng de helft van de appels met de rozijnen, kaneel, custard en abrikozenjam.
  2. Schep de vulling in de vorm en verdeel hier de rest van de appelparten over.
  3. Bak de taart 50 minuten op 190 graden. Verhoog dan de temperatuur naar 200 graden en bak hem nog 5-10 minuten totdat de bovenkant mooi bruin is. Laat hem goed afkoelen voordat je hem aansnijdt.
  4. Verwarm 6 eetlepels abrikozenjam met het citroensap. Bestrijk hiermee de taart. Serveer met slagroom.
Notities

Variatie: Voor een minder zoete appeltaart kan je de abrikozenjam vervangen door 4 eetlepels halvajam of light abrikozenjam of minder suiker toevoegen.