Bak de spekblokjes krokant in een soeppan. Schep de spekblokjes uit de pan en zet deze even apart. Laat het vet uit de spekblokjes in de pan zitten. Je kunt ze ook in een koekenpan bakken en dan het vet in een soeppan overgieten.
Snij de ui in halve ringen, hak de knoflook, snij de knolselderij in blokjes en de broccoli in kleine roosjes. Bak de ui en knoflook zacht in het spekvet en voeg hier knolselderij en broccoli aan toe.
Voeg de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat in 15 minuten gaar koken.
Snij de wortel in dunne plakken en de prei in ringen. Zet een apart pannetje met een klein beetje water op en kook hierin de wortel en prei 10 minuten voor.
Pureer de soep met behulp van een staafmixer en breng zachtjes aan de kook. Pas op, het gaat nu snel ‘ploffen’.
Voeg de voorgekookte wortel en prei toe. Voeg zoveel kookvocht toe naar wens.
Voeg de spekjes en gesneden rookworst toe en laat je verbazen door de pure smaak van snert zonder erwt!