«

»

mei 30 2016

Cruise op de Galapagos eilanden

 

Reis naar Puerto Ayora
De reis naar de Galapagos is een avontuur op zich. We vlogen van Guayaquil naar Isla Baltra. Op het vliegveld van Guayaquil moesten we eerst naar de immigratie, en $20 betalen. Daarna onze bagage laten controleren (je mag geen verse producten meenemen) en toen pas inchecken. Ons vliegtuig had een uur vertraging. We kregen van de vliegmaatschappij een zakje chips en pakje drinken, heel netjes. De vlucht zelf duurde bijna twee uur. We kwamen aan op het vliegveld (1 strook) in een dor landschap. Hier moesten we $100 betalen om het nationale park binnen te mogen. Toen nog eens $10 voor een retourtje met de bus, $1 voor een oversteek naar eiland Isla Christobal, nog eens $2 voor een bus naar Puerto Ayora en toen met een taxi naar ons geboekte appartement. Om hier te komen is op zich al een dure grap als je de vliegtickets meerekent, en dan heb je eigenlijk nog niks gezien… Na aankomst zijn we gelijk naar het centrum gegaan om te kijken naar een last minute cruise. Op die manier kan je het meest van de eilanden zien, want sommige eilanden zijn te ver voor een dagtripje. We gingen diverse kantoortjes van touroperators binnen om te vragen naar de opties. Op een gegeven moment hadden we een leuke route gevonden op een tourist superior klasse boot. Maar we moesten wel de volgende dag vertrekken en we vonden de prijs voor deze last last minute aan de hoge kant. Maar de vierde touroperator dacht met ons mee. Hij zei, de laatste ochtend zie je alleen maar zeehonden, die zie je op andere eilanden ook al. Ga daarom de avond ervoor, na het diner, van boord en regel zelf één nacht accommodatie. Dat vonden we een goed advies, want daarmee sparen we maar liefst $190 pp uit! De afgelopen dagen hadden we al flink gepind want hier moet alles in cash. Dus we maakten al onze zakken leeg en telden de vele dollarbiljetten. Het is gek om iemand zoveel geld te betalen en er maar op te moeten vertrouwen dat alles goed geregeld is. Je krijgt alleen een handgeschreven papiertje met daarop ‘paid’… Het is maar hopen dat er inderdaad de volgende dag iemand op je wacht bij het vliegveld, en je naar de boot brengt… We konden van onze laatste dollars nog net avondeten kopen en moesten toen heen en weer naar onze verblijfplaats om mijn pinpas op te halen en weer wat cash te regelen. Daarna zijn we nog even naar de pier gelopen en het lijkt hier wel een dierentuin! Zeehonden op bankjes, verschillende soorten vissen, krabben, pelikanen… Echt heel gaaf. We hebben nu nog meer zin in onze cruise!

De boot Aida Maria
We gingen vroeg op pad en waren iets over negen op het vliegveld. Daar stond gelukkig gids Ruben op ons te wachten. Één vlucht was later, dus wij werden vast naar onze boot gebracht, de Aida Maria. Er was plaats voor 16 toeristen, verdeeld over 8 cabins. Wij zaten onderin aan de voorkant. De cabin was klein maar alles was aanwezig: een stapelbed, toilet, wastafel en douche. Tijl kon in de douche niet rechtop staan en we konden onze kont niet keren maar de bedden waren gelukkig comfortabel. We aten een super lekkere lunch met gebakken tonijn (eten op de boot was goed) en toen we compleet waren (wij, Duitsers, Zwitsers, Nieuw Zeelanders en nog 2 Nederlanders) gingen we naar onze eerste bestemming bij Isla Baltra, Plaza Bachas. We maakten zoals vele andere keren een ‘wet landing’. Dat betekent dat je met kleine rubberboten naar een strandje vaart en je tot ongeveer de knieën nat wordt om in- en uit te stappen.

De route
We hebben vooral deze cruise geboekt vanwege de route. Er zijn namelijk twee dingen te zien op de Galapagos: landschappen en dieren. Met deze route zagen we beiden omdat we zowel eilanden in het noorden als zuiden bezochten. De meeste dagen bestonden uit een of meerdere wandelingen en een of meerdere keren snorkelen. Soms vaarden we tussendoor ook nog naar een andere plek. Elke dag gaf onze gids een briefing en legde het programma uit van de dag erop. En als de bel klonk, dan moest je klaar staan voor een activiteit of voor het eten. Een strak regime, haha. En tussendoor steeds maar weer douchen, insmeren en alle accu’s opladen. De eilanden in het kort:

1. Isla Baltra
We maakten een wandeling op het strand. Hier zagen we pelikanen, krabben, zwarte zeeleguanen, fregatvogels, blue footed boobies en een broedplaats en sporen van schildpaddennesten. De blue footed boobies stortten zich als tornados in de zee om vis te vangen. Na de wandeling kregen we nog wat tijd om te snorkelen of het strand te verkennen. Dit was een mooie gelegenheid om de snorkel alvast te proberen. Het was in het begin even lastig maar wende gelukkig snel. Ik zag wat visjes en Tijl zag zelfs hele grote, verderop in de zee. ’s Avonds hebben we heerlijk gegeten, genoten van de sterren en toen we de open zee bereikten en de boot best wel begon te schommelen was het tijd om naar bed te gaan. Ik sliep als een roos, Tijl vond de golven iets minder fijn.

2: Isla Genovesa
We hadden de hele nacht gevaren om bij dit eiland in het noorden te komen. De boot lag geankerd in een soort van krater. Om de boot zwommen grote black tip haaien… Gingen we hier vandaag echt snorkelen, vroegen we ons af? Na een goed ontbijt vertrokken we met de rubberboten naar het strandje voor een wet landing. Daarna schoenen aan en het eiland verkennen. Hier leven als enige plek op de Galapagos de red footed boobies. En overal zagen we fregatvogels, zowel boven ons hoofd als in de struiken. De mannetjes keken steeds omhoog, en als er een vrouwtje voorbij vloog bliezen ze hun rode zak op, spreidden hun vleugels uit en maakten een indrukwekkend geluid. ‘Neem mij, ik ben de knapste!’, riepen ze. Alle vogels blijven hier gewoon zitten en je kunt heel dichtbij komen, zo bijzonder! We liepen zelfs vlak langs een fregatvogel met een klein, wit, pluizig kuiken onder zich. Heel gaaf!
Voor en na de luch gingen we een uur snorkelen. We zagen allerlei vissen in verschillende kleuren en van klein tot groot. Bijvoorbeeld een klein zwart visje met (bijna lichtgevende) blauwe stippen, grijze vissen met gele vin (Yellowtail surgeonfish), maanvissen, grijsblauwe vissen met 4 vinnen en de grote Mexican hogfish (zie ook http://www.redmangrove.com/galapagos-fish-identification/).
Daarna nog een wandeling op het eiland. Hier zagen we heel veel Nazca vogels. Aan het begin van het pad stond er gelijk een moeder met kuiken. We konden er gewoon langs lopen, echt ongelofelijk!  Het is broedseizoen dus er zaten overal vogels op hun nest met 1, 2 eieren of pas geborenen. Ook een paar uilen gezien die door hun schutkleur bijna op gingen in het rotsachtige landschap.

3: Bartolomé
Om 6 uur moesten we klaar staan voor de 400 treden naar het uitzichtspunt op Bartolomé. De zon kwam net op toen we ons verzamelden aan de achterkant van de boot. We liepen omhoog via een houten vlonder en trap. Dit is een van de jongste eilanden dus er was nauwelijks flora en fauna, alleen vulkanen, lavagesteente en hier en daar een lavahagedissen. Het uitzicht was prachtig. We keken precies uit op het punt waar het eiland zo smal was dat er aan beide kanten een strandje was. Ook zagen we een krater in het water. We keerden terug naar de boot voor het ontbijt. Daarna zijn we om het eiland gevaren met de rubberbootjes. We zagen haaien, een zeehond en blue footed boobies. Vanaf het strand hebben we gesnorkeld, we zagen weer mooie vissen. Tijl heeft ook een schildpad van dichtbij gezien.

4: Santiago
Na de lunch op de boot hebben we een wandeling gemaakt op Santiago, op de lava. Op sommige plekken kon je zien dat er vroeger een boom had gestaan, totdat de gloeiende lava kwam. Er zijn twee soorten lava, een die lijkt op spaghetti en een die minder gestructureerd is. Die heet ‘auw auw’, omdat het zeer doet aan je voeten als je erover loopt 😉
Daarna hebben we gesnorkeld van het ene naar een ander strandje en weer terug. Toen ik het water in ging zwom er net een haai voorbij. Gelukkig zijn deze niet gevaarlijk. Verder zagen we een rog en zeester op de bodem. En toen de bootjes ons weer ophaalden zwom er een pinguin voorbij. We cruisten in de middag naar Santa Cruz waar we een nachtje voor anker gingen. Onderweg hadden we gezelschap van twee fregatvogels. Als ze moe waren, kwamen ze uitrusten op de boot.

5: Santa Cruz
Om 6 uur kwam de zon op en gingen we met de rubberbootjes de Black turtle cove verkennen. Af en toe zagen we iets omhoog komen uit het water. Springende vissen, zeeschildpadden, gouden en gevlekte adelaarsroggen. Het leek net een synchroon zwemvoorstelling in het vroege ochtendlicht. Er zwommen ook nog jonge haaien rond. Op de terugweg zagen we blue footed boobies op de rotsen. Hoe paarser de voeten,  hoe ouder de vogel. Het is niet toegestaan om het eiland op een andere manier te verkennen, dus gingen we terug naar de boot voor het ontbijt en vaarden we naar een plek genaamd Dragons hill. Eerder zagen we al zwarte zeeleguanen, maar dit was het habitat van de grote, gekleurde landleguanen. Het was even zoeken omdat ze schuilden voor de felle zon, maar we hebben de ‘draken’ gevonden. Ook liepen er op het strand zwarte zeeleguanen. Ook hier hebben we gesnorkeld, maar helaas was het water een beetje troebel en hebben we niks nieuws gezien. Daarna zijn we naar Puerto Ayora gevaren,  ongeveer zes uur met grote golven. Er waren een paar mensen zeeziek waaronder Tijl. Toen we na het eten van boord konden voelde hij zich gelukkig al wat beter.

6: Santa Cruz
Ontbijt om zeven uur en toen naar het Charles Darwin Instituut. Zij doen onderzoek en zorgen voor het behoud van flora en fauna op de eilanden. Hier zagen we de reuzeschildpadden. Het was grappig te zien hoe ze zich voortbewogen met hun grote poten en enorme schild. We hebben ons vermaakt in het stadje en zijn toen met een kleine groep terug gegaan naar de boot voor de lunch. Het andere deel van de groep heeft ons verlaten en daar kwamen nieuwe mensen voor in de plaats. Daarna nog meer reuzeschildpadden in het wild gezien en door lavatunnels gelopen.

7: Isla Floreana
Na het ontbijt de kust van dit eiland in het zuiden verkend met de rubberbootjes . Veel zeehonden en zeeleguanen op de rotsen gezien.
Wandeling op het eiland, lavatunnel met water erin en kaartjes op de post gedaan in Post Office Bay.
Snorkelen vanaf strand met grote zeeschildpadden, hoogtepunt!!!
Tijl ziek.
Mooie sterrenhemel en swallowed tail meeuwen die met de boot mee vlogen, maakte een klapperend geluid (sonar).

8: Española  
Vroeg ontbijt om 6 uur,  toen 2,5 uur wandelen op Española. Veel zwarte zeeiguanas, Nazca boobies en voor het eerst de albatrossen gezien. Uur varen naar andere plek in Noorden, daar snorkelen. Tijl niet want hij voelde zich nog steeds niet lekker. Grote rog op de zeebodem gezien. Daarna strand verkend, ontzettend mooi. Heel wit zand en verschillende blauwe kleuren water. Met zeeschildpad gezwommen en met zeehond gespeeld, die kwam aangezwommen en daarna op het strand. Heb er nog naast gelegen. Toen vijf uur varen naar Isla San Cristóbal, onze eindbestemming. Na ons laatste diner aan boord met de groep een drankje gedaan om de mooie cruise af te sluiten. Aan land bewoog nog steeds alles. De volgende dag lekker uitgeslapen en het stadje verkend.

Het was geweldig! Iedereen bedankt die een bijdrage aan deze prachtige cruise heeft geleverd!!!

11 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Jan en Anne-Lies Oomens

  Lieve Tijl en Milou,

  Als er al mensen jaloers op jullie zijn, dan zijn wij het zeker. Wat hadden we dolgraag een weekje met jullie mee willen gaan om te genieten van die bijzondere natuur met zijn rijkdom en exclusiviteit in fauna en flora. Een bijzondere ervaring moet het zijn als je ervaart dat je te gast bent in het domein van de dieren; we kunnen ons voorstellen dat er de afgelopen week heel veel momenten van verwondering zijn geweest, zowel boven als onder water ?????. Grappig, dat, ondanks dat er in verhouding weinig mensen op de Galapagos eilanden komen de dieren niet bang zijn en je er dichtbij kunt komen.
  Jammer, Tijl, dat je een dag ziek was en niet mee kon; was je zeeziek geworden van de deining van het Schip?
  De rijkdom aan ervaringen kunnen jullie niet meer worden afgenomen. Geniet nog deze laatste week en we hopen nog op een volgend verslag (met mogelijk wat foto’s)
  Liefs,
  Jan en Anne-Lies

 2. Paps&mams

  Lieve Milou en Tijl,

  Wij sluiten ons helemaal aan bij Jannelies want we zijn ook een beetje heel erg jaloers op jullie om van zo dichtbij al die dieren te mogen bewonderen en er mee te kunnen zwemmen en zelfs mee te spelen. Wat een ervaring en belevenis!!! Een prachtig stukje “paradijs” op aarde. Sommige onbewoonbare eilandjes zijn blijkbaar toch wel zo groot dat je er 2,5 uur kan rond wandelen. Jammer Tijl, dat je het een en ander moest missen omdat je zeeziek werd. Wij hoorden dat dat vooral te maken heeft hoe een boot deint, van links naar rechts of van voor naar achter. Ik weet zeker dat ik waarschijnlijk alle 7 ! dagen ziek zou zijn maar jullie gelukkig niet. We kunnen ons nog niet voorstellen wat die lavatunnels precies inhouden maar dat zoeken we even op. We hopen nog op wat foto’s en voor jullie……..nog een mooie laatste week.
  Liefs van ons.

  1. Milou

   “Een lavatunnel is een natuurlijke tunnel waardoor lava stroomt onder de oppervlakte van een lavastroom. Een lavatunnel kan (bij een vulkaanuitbarsting) actief zijn en lava bevatten of inactief als de aanvoer van lava opgehouden is en het gesteente gestold. In dat geval kan een lange ondergrondse holte achterblijven.” Bron Wikipedia

 3. Eugène en Leny

  Lieve Tijl en Milou,

  Wat een super mooie cruise, ieder moment is een geluks moment!
  Liefs, Eugène en Leny.

 4. Paps&mams

  Milou en Tijl, Bedankt voor de mooie foto’s. Wauw, wij genieten alleen al van het kijken naar deze plaatjes van allerlei leguanen, vogels, bijzondere zeesterren etc.

 5. Floor

  Mooi allemaal hoor. En reuzenschildpadden gezien! Ik ben jaloers 😉 Waar zijn ze op de foto? Is het daar echt kaal en nog een beetje meer kaal, dat landschap? Kan wel mooi zijn.

  Hip ‘bootje’ ook! Ik kan me voorstellen dat het (op zeeziekte na) genieten is geweest.

  Groetjes, Floor

  1. Milou

   Zie je mail 😉

 6. Anneke en William Wokke

  Wat een geweldige reis en dan nog tijd voor een verslag, en de foto’s dat wordt weer veel werk straks.

  1. Milou

   Dat wordt het zeker, maar is ook weer een mooi moment om even na te genieten 😉

 7. A.E.Puttenstein

  Geweldig,kan het allemaal niet onthouden.Als het is uitgeprint kan ik op mijn gemak steeds een stukje lezen.
  Groetjes,om

  1. Milou

   We hebben dan ook wel weer heel veel avonturen beleefd! En zo kunt u elke keer weer een beetje met ons meegenieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *