«

»

jan 30 2018

Angkor tempels: hoe ontwijk je de hordes toeristen

Chi Phat naar Siem Reap
Op 15 januari reisden we van Chi Phat naar Siem Reap. De wegen in het westen van Cambodja zijn niet goed, dus moesten we helemaal omreizen via Phnom Penh. Dat betekende 2 uur varen, 5 uur met de bus en 7 uur opgepropt in een minibus. Onze accommodatie in Siem Reap is een van onze duurste maar ook erg luxe. We hebben een ruime kamer met bad en er zijn 2 zwembaden. Een prima uitvalsbasis als je de tempels van Angkor gaat bezoeken.

Angkor tempels kleine circuit

Vandaag werden we al om half 5 opgehaald door tuktuk chauffeur Don voor ons eerste bezoek aan de Angkor temples. Op basis van recensies weken we af van de standaard volgorde van het kleine circuit, om zo hopelijk de hordes toeristen te vermijden. 

1. Zonsopgang bij Angkor Wat. We zagen een mooie reflectie in de vijver. Daarna snel weer weg, want iedereen blijft hier natuurlijk om de tempel te bezoeken.
2. Ta Prohm. Deze tempel is bekend van de film Tomb Raider). We waren er tijdens openingstijd, half 8, dus het was lekker rustig. Deze tempel lag verschilen in de jungle en was half overwoekerd door enorme boomwortels. Ze waren wel aan het renoveren, en de steigers en herrie kwamen de ervaring niet echt ten goede.
3. Ta Nei. Deze kleine tempel ligt middenin de jungle en is te bereiken via een zandweg. We waren bijna de enigen. We klauterden over de enorme stenen. Zeker een aanrader om te bezoeken!
4. Ta Keo. Deze symmetrische tempel heeft meerdere niveaus die je kunt bereiken met steile trappen. Er zijn weinig details, dat maakte deze tempel wat saai.
5. Angkor Thom (Oostpoort, Bayon, Baphuon). Dit is een ommuurde stad met prachtige toegangspoorten en meerdere tempels. Inmiddels was het al erg heet. Bayon werd tijdens ons bezoek gelukkig steeds rustiger. De meeste groepen gaan namelijk voor de lunch terug naar de stad. Maar goed ook, ant we waren al snel klaar met de grote Chinese groepen en arrogante Italianen. In deze tempel word je overal aangestaard door gezichten. Baphuon was te bereiken via een stenen brug op pilaren. Steile trappen, mooi uitzicht. Van een afstandje zie je in deze tempel een liggende buddha.
6. Banteay Kdei. Mooie toegangpoort met gezicht erboven. Veel doorkijkjes en afgebeelde vrouwen, wachters en dansers. Hier stond een enorme boom in de tempel.
7. Angkor Wat. Zo is het cirkeltje weer rond 😉 Nadat Tijl het bijna aan de stik kreeg met een aggressieve aap gingen we het complex in. In de tempel waren veel hoge plafonds, ramen met pilaren en lange galerijen met muurreliëf. Eerlijk? Iedereen is zo laaiend enthousiast over Angkor Wat, maar mij viel het een beetje tegen.

Na 12 uur (!) tempels bezoeken waren we er wel klaar mee. We waren achteraf overigens blij met onze volgorde. Bij een aantal tempels waren we bijna de enigen, en de tempels die druk waren zijn dat toch altijd wel.

Angkor tempels grote circuit

Vandaag bracht Don ons naar Bantheay Srey, het grote circuit en Phnom Krom. 

1. Bantheay Srey. We waren een uur onderweg met de tuktuk om hier te komen. De tempel was gemaakt van rood steen. Hij was niet groot, maar bevatte wel heel veel details en versieringen. Met wat geduld konden we ook hier foto’s maken met weinig mensen erop.
2. Preah Khan. Deze tempel aan het grote circuit heeft een brede toegangslaan met pilaren. Het is de grootste tempel van Angkor, hij is vooral erg lang met veel doorkijkjes. Links en rechts ruimten met stenen, veel was ingestort. Reliëfs in muren. In het oosten stond een enorme boom.
3. East Baray. Een enorm waterbassin, hier zagen we diverse watervogels. 
4. Ta Som. Een kleine tempel in de jungle, niet zo indrukwekkend na alle andere tempels.
5. Pre Rup. Deze tempel had een aantal lagen met veel torens. Vergelijkbaar met Ta Keo van de 1e dag.
Stop 6. Phnom Krom. Deze tempel met 5 torens op een heuvel stelt niet veel voor. Maar de zonsondergang boven de rijstvelden was prachtig! 

Mijn top 5

Heb je maar 1 dag in Angkor? Dit is mijn top 5, geordend op volgorde van bezoeken:

  1. Ta Prohm, zorg dat je hier om half 8 bent.
  2. Ta Nei, altijd rustig, hier ga je echt even terug in de tijd.
  3. Bayon, altijd druk maar probeer tijdens lunchtijd. Rij via de victory gate.
  4. Preah Khan, de grootste en daarmee indrukwekkende tempel.
  5. Bantheay Srey, is wat mij betreft de 45 min rijden waard.

Angkor Wat was niet mijn favoriet, maar wil je natuurlijk wel gezien hebben. Je kunt hier zonsopgang bekijken zoals wij deden en daarna gelijk naar Ta Prohm, of je kunt deze na Bayon bezoeken.

Verrassing op de terugweg

12 uur plus 11 uur tempels bekijken, dat was wel even genoeg. De laatste dag relaxten we bij het zwembad en vlogen we ’s avonds terug naar Hanoi. De laatste ochtend van onze reis wandelden we kochten we souvenirs in het old quarter van Hanoi en aten Pho Bo en springrolls… Toen vertrok onze vlucht via Istanbul naar Amsterdam. Althans, dat dachten we, op het vliegveld wachtte ons een laatste verrassing. We gingen een tussenlanding maken in Ho Chi Minhstad (ja, precies, weer terug naar het zuiden…). We kwamen na bijna 27 uur reizen vermoeid thuis. Maar wel weer vol nieuwe avonturen!

1 ping

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.