«

»

dec 30 2017

Kalksteenformaties

Halong Bay was onze volgende bestemming. Deze baai is bekend vanwege de enorme kalksteenformaties die uit het water rijzen. Het is een van de mooiste plekken in Vietnam, en daarmee ook heel toeristisch. Daarom besloten we om geen toer vanuit Hanoi naar deze drukke baai te boeken maar naar het nabijgelegen Cat Ba Island te reizen. Vanaf hier kunnen we zelf een 2-daagse boottocht regelen. We varen dan door hetzelfde gebied dus missen niks, maar deze vaarroute is wel grotendeels rustiger.

Makkelijk reizen
We reserveerden een bus van Hanoi naar Cat Ba. Dat gaat hier heel makkelijk, bij alle accommodaties willen ze dat maar al te graag voor je regelen. De bus haalt je vervolgens voor de deur op. Reizen in een land was nog nooit zo makkelijk 😉 We deden er 5 uur over waarvan zo’n 20 minuten op de ferry. Accommodaties zijn eenvoudig te boeken via bijvoorbeeld booking.com. Wij checken de reviews altijd extra op de bedden, want Vietnamezen houden van heel harde matrassen. We verbleven in een hotel voor 5 euro per nacht. We kregen zelfs 2 flesjes water bij aankomst, hoe doen ze het ervan, vraag je je dan af. Het was heel netjes en het bed was comfortabel.

Drijvende huizen
De volgende dag gingen we varen. We waren met 7 anderen uit Duitsland en Spanje. Vlakbij de haven lag het vol met drijvende huizen. Hier kunnen ze nog gebruik maken van elektriciteit van de stad. Alle huisjes hebben een soort van vierkante drijvende kweekvijvers aan zich vast. Ze leven namelijk van visserij. Honden bewaken de vissen voor vogels die zin hebben in een makkelijk hapje en katten houden de muizen weg.

Kalksteenformaties in zee
We hadden helaas weinig zon en dat maakte dat de kalkstenen bergen er toch wat anders uit zagen dan de meeste plaatjes op internet doen verwachten. Desondanks was het indrukwekkend om door dit gebied te varen. De bergen zijn ontstaan door aardverschuivingen en de zachte gesteenten zijn door corrosie verdwenen. Daardoor zijn grotten onder water ontstaan. We kajakten door een paar en Tijl zwom nog naar een verlaten eiland. De 3e dag op Cat Ba eiland hebben we een wandeling gemaakt naar een paar strandjes en namen we ’s middags de bus naar Tam Coc.

Bergen en grotten
Tam Coc is een klein plaatsje naast Ninh Binh. Hier zijn de kalksteenformaties op land, tussen de rijstvelden. Die zijn nu trouwens bruin want het is hier winter. We sliepen in een bamboe hutje aan het water met een prachtig uitzicht op de bergen. We hebben een dag gefietst, en op het verste punt (8 km) had ik een lekke band. We pompten hem op en fietsten heel snel terug, gelukkig gehaald. De 2e dag maakten we een boottochtje door 9 grotten. Niet aan te raden als je claustrofobisch bent. De 3e dag huurden we een scooter en bezochten we de grootste pagoda van Vietnam, Bai Ding. Een erg indrukwekkend complex met honderden buddha’s, dus hier waren we een paar uur zoet. Toen we terug wilden gaan startte de scooter niet meer. Na wat telefoontjes en een laatste poging ging hij wonder boven wonder toch aan en reden we snel terug. Er stond ons een lange rit met de nachttrein te wachten.

5 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Ans en Martin

  Lieve Milou en Tijl,

  Het eerste wat ik ’s morgens doe is op de IPad kijken of er een verslag van jullie is binnen gekomen want we zaten er al een aantal dagen naar uit te kijken. Je mag me hier zelfs voor wakker maken…………..zo leuk is het om jullie belevenissen en reisroute te volgen, daar genieten we echt van.
  Wat gemakkelijk zeg dat de bus je voor de deur komt ophalen, bij ons moet je maar afwachten of de bus of trein überhaupt wel komt 🙂 haha.
  Halong Bay ziet er prachtig uit! Je hebt weer mooie foto’s gemaakt Milou. Hoe was die dagtour door de 9 grotten? Alleen jullie twee met gids? Moest je ook zwemmen? Zelf geen last gehad van claustrofobie?
  Het lijkt ons lastig in een vreemd land de weg goed te vinden zoals naar Bai Ding, lukt dat met de fiets en de scooter?
  We kijken weer uit naar het volgend verslag en hopen dat jullie een beetje kunnen slapen in de nachttrein. Liefs van ons, paps & mams

  1. Milou

   Leuk dat jullie de reisverhalen en foto’s zo op prijs stellen!
   De boottocht door de 9 grotten was met dat bootje met die oude man, zie foto. Het was zitten, kijken en bukken, want hij kon geen Engels. Best toeristisch trouwens, maar zoals je weet proberen wij andere mensen op de foto altijd te vermijden. Voor routes heeft Tijl een offline kaart op zijn telefoon en vaak krijg je bij je hotel ook wel een kaartje en uitleg. Onze ervaring met de nachttrein komt in het volgende verslag 😉

 2. Jan en Anne-Lies

  Lieve Tijl en Milou,

  Leuk om weer het vervolg van jullie reis te kunnen lezen. De foto’s zijn weer schitterend, vooral de kalksteenformaties zijn erg indrukwekkend. Zien we het goed, dat aan de voet van zo’n kalkberg ook nog mensen wonen als op een eilandje in de zee? Vietnam lijkt ons een erg groen land, rijk aan allerlei soorten vegetatie, getuige de “groene” foto’s.
  Fijn, dat je zo gemakkelijk kunt reizen in Vietnam en voor de deur opgehaald worden is helemaal een luxe. De trein lijkt ons een beetje hetzelfde als de treinen in Nederland ( en dus ook geen levende kippen in het bagagerek boven je hoofd, hihi). Als de mensen daar kleiner zijn, zijn dan de fietsen en scooters ook kleiner? Hoe doen jullie dat met jullie “grote” lijven?
  We hebben het idee dat Vietnam een redelijke welvaart kent en een goede infrastructuur heeft; getuige het filmpje. Wat jullie stuurden vanuit de trein .
  Grappig, dat je daar in de winter gewoon in de zee kunt zwemmen, hier is de Nieuwjaarsduik al een hele opgave.
  Is het veilig in de zee? Zitten er geen haaien? En hoe is de temperatuur bij jullie nu je wat meer naar het zuiden aan het reizen bent?
  We merken in ieder geval dat jullie weer genieten van jullie reis en we zien weer uit naar nieuwe reisverhalen van het vervolg van jullie Vietnam-Cambodjareis

  Liefs,
  Jan en Anne-Lies

 3. Eugène en Leny

  Lieve Tijl en Milou,
  In een woord, schitterende foto’s, en een leuk verslag!
  Globetrotters, wat genieten jullie weer!!!
  GELUKKIG NIEUWJAAR!! 🥂🍾
  Liefs, Eugène en Leny.

 4. Anneke & William

  En weer een prachtig reisverslag met schitterende foto’s zodat de achterblijvers ook een indruk van dit land krijgen.
  Jullie hebben al heel wat gezien en meegemaakt zo.
  De jaarwisseling zal ook wel een bijzondere ervaring worden. Ze zullen daar wel geen oliebollen hebben.
  Wij wensen jullie een mooie oudejaarsavond en een geweldig 2018.
  Hartelijke groetjes Anneke & William

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *