«

»

dec 30 2017

Kalksteenformaties

Halong Bay was onze volgende bestemming. Deze baai is bekend vanwege de enorme kalksteenformaties die uit het water rijzen. Het is een van de mooiste plekken in Vietnam, en daarmee ook heel toeristisch. Daarom besloten we om geen toer vanuit Hanoi naar deze drukke baai te boeken maar naar het nabijgelegen Cat Ba Island te reizen. Vanaf hier kunnen we zelf een 2-daagse boottocht regelen. We varen dan door hetzelfde gebied dus missen niks, maar deze vaarroute is wel grotendeels rustiger.

Makkelijk reizen
We reserveerden een bus van Hanoi naar Cat Ba. Dat gaat hier heel makkelijk, bij alle accommodaties willen ze dat maar al te graag voor je regelen. De bus haalt je vervolgens voor de deur op. Reizen in een land was nog nooit zo makkelijk 😉 We deden er 5 uur over waarvan zo’n 20 minuten op de ferry. Accommodaties zijn eenvoudig te boeken via bijvoorbeeld booking.com. Wij checken de reviews altijd extra op de bedden, want Vietnamezen houden van heel harde matrassen. We verbleven in een hotel voor 5 euro per nacht. We kregen zelfs 2 flesjes water bij aankomst, hoe doen ze het ervan, vraag je je dan af. Het was heel netjes en het bed was comfortabel.

Drijvende huizen
De volgende dag gingen we varen. We waren met 7 anderen uit Duitsland en Spanje. Vlakbij de haven lag het vol met drijvende huizen. Hier kunnen ze nog gebruik maken van elektriciteit van de stad. Alle huisjes hebben een soort van vierkante drijvende kweekvijvers aan zich vast. Ze leven namelijk van visserij. Honden bewaken de vissen voor vogels die zin hebben in een makkelijk hapje en katten houden de muizen weg.

Kalksteenformaties in zee
We hadden helaas weinig zon en dat maakte dat de kalkstenen bergen er toch wat anders uit zagen dan de meeste plaatjes op internet doen verwachten. Desondanks was het indrukwekkend om door dit gebied te varen. De bergen zijn ontstaan door aardverschuivingen en de zachte gesteenten zijn door corrosie verdwenen. Daardoor zijn grotten onder water ontstaan. We kajakten door een paar en Tijl zwom nog naar een verlaten eiland. De 3e dag op Cat Ba eiland hebben we een wandeling gemaakt naar een paar strandjes en namen we ’s middags de bus naar Tam Coc.

Bergen en grotten
Tam Coc is een klein plaatsje naast Ninh Binh. Hier zijn de kalksteenformaties op land, tussen de rijstvelden. Die zijn nu trouwens bruin want het is hier winter. We sliepen in een bamboe hutje aan het water met een prachtig uitzicht op de bergen. We hebben een dag gefietst, en op het verste punt (8 km) had ik een lekke band. We pompten hem op en fietsten heel snel terug, gelukkig gehaald. De 2e dag maakten we een boottochtje door 9 grotten. Niet aan te raden als je claustrofobisch bent. De 3e dag huurden we een scooter en bezochten we de grootste pagoda van Vietnam, Bai Ding. Een erg indrukwekkend complex met honderden buddha’s, dus hier waren we een paar uur zoet. Toen we terug wilden gaan startte de scooter niet meer. Na wat telefoontjes en een laatste poging ging hij wonder boven wonder toch aan en reden we snel terug. Er stond ons een lange rit met de nachttrein te wachten.

5 pings

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.