«

»

aug 28 2012

De zuid- en oostkust

25, 26, 27 & 28 augustus

Zodra we bij de Blue Lagoon wegreden begon het te regenen. Voor iedereen die denkt dat slapen in een tentje in de regen romantisch is… Daar snap ik nou helemaal niks van. Wat is er romantisch aan je tent opzetten en afbreken in wind en regen en door de plassen moeten lopen naar het toiletgebouw? Overigens hebben we drie uur gezocht naar de camping en uiteindelijk maar ergens anders ons tentje opgezet, want door het donker over gravelwegen rijden terwijl het regent is hier geen pretje!

Gletsjer Vatnajökull

De gravelweg bij daglicht was een stuk beter te doen en gaf ons een mooi uitzicht op de vulkaan Eyjafjellajökull, waar de vorige blog aan is gewijd. Onderweg zijn we nog gaan wandelen bij een prachtige canyon en hebben we uiteraard een paar watervallen bekeken. Daarna kwam het mooiste stukje, langs de Vatnajökull gletsjer. Dit is de grootste ijskap van IJsland en langs de weg kon je meerdere gletsjers zien liggen. Bij twee zijn we heel dichtbij geweest, waarbij de eerste langs de route prachtige ijsformaties had, zoals een boog en tunnel.

Gletsjer Skatafell

De andere gletsjer bij Skaftafell liep uit in een rivier. Tijl is een stukje gaan wandelen en ik heb (vandaag scheen de zon eindelijk weer even) heerlijk in het zonnetje gezeten op een steen, met het gekraak en gebarst van het ijs op de achtergrond.

Jökulsárlón

Aan het einde van de middag kwamen we bij wat mij betreft het mooiste stukje van de zuidkust: Jökulsárlón. Een ijsmeer waar allemaal ijsschotsen in ronddrijven. We zijn met een bootje (die ook op het land kan rijden) het meer opgegaan en later op de foto's zagen we allemaal dingen in de ijsschotsen. Dit meer is zo bijzonder omdat het de enige in IJsland is met een open verbinding naar zee. Daardoor smelt het ijs sneller. De lagoon zelf bestaat maar 75 jaar. Wat ik ook erg interessant vond was dat de ijsschotsen blauw worden als er een stuk afgebroken is, en in een paar uur met invloed van de zon weer wit worden.

IJsschotsen op het strand

Na de boottocht hebben we een stukje over het strand gelopen waar ook allemaal ijsschotsen lagen. We hebben nog even gebiologeerd staan kijken naar wat zeehonden die onder de brug zwommen en zijn daarna doorgereden naar een camping in de buurt van Höfn (uitspreken alsof je de hik hebt).

Oostkust

De oostkust van IJsland is prachtig, maar helaas lang niet zo mooi met regen en harde wind. We hadden besloten vanwege het weer deze dag veel rond te rijden en de fjorden te bekijken. Om 18.18h precies waren we IJsland rond, terug in Egilsstadir.We wilden de laatste twee nachten in Seydisfjördur kamperen, waar de boot weer vertrekt. Maar toen we de bergpas overreden was er dikke mist en sneeuwde het zelfs! Dus toen zijn we toch maar weer omgedraaid en zijn we verder gereden naar Mödrudalur, landinwaarts. Helaas was het daar niet veel beter, en hebben we de nacht in de auto doorgebracht. Dat was uiteindelijk ook koud, want het vroor…

Dettifoss

Vandaag schijnt heel af en toe de zon, waait het flink, regent/sneeuwt het ook af en toe en is het 4 graden. We zijn naar Dettifoss gereden over een lange gravelweg, de krachtigste waterval van Europa geloof ik. Tijl is gaan wandelen, maar ik heb besloten in de auto deze blog te schrijven nu ik eindelijk weer een beetje opgewarmd ben. De wind en sneeuw trekt me niet zo… Daarna zijn we via de highlands terug gereden, een mooie route (901).

Slecht weer

Ik denk dat IJsland ons zat is. Regen, sneeuw, hagel, wind, een kapotte tentstok, een lek luchtbed en een paar kapotte bergschoenen later is het hoog tijd om er weer eens vandoor te gaan. Morgenavond vertrekt de boot en ik hoop stiekem dat we vanavond in een hostel kunnen slapen, lekker warm… Èn bovenal, lekker romantisch, snurkers krijg je er daar gratis bij!

 

6 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Floor

  En toch… erg mooie foto’s, ondanks het weer.

  Een hele goede terugreis gewenst. Geniet van de luxe!

  Liefs

  1. Milou

   Dankje, doen we! Vandaag hebben we gelukkig een hostel kunnen vinden, dus de laatste nacht in IJsland brengen we tenminste droog en warm door 😉

 2. Ellen

  Wat een prachtige foto’s van een bijzonder stukje aarde!! Een hele belevenis, zéker met deze weersomstandigheden!! Goeie reis!!

  Liefs
  Ellen

 3. Leny en Eugène

  Hi, Tijl en Milou,
  Jammer dat het weer niet echt meezit, maar dat het sneeuwt en zo koud is,is dat normaal daar in deze tijd van het jaar?
  Jullie hebben wel veel mooie natuur gezien, om jaloers op te zijn!!
  Een hele goede terugreis en hopelijk warmen jullie dan weer wat op!!
  Tot de volgende keer.

  Lieve groetjes,
  Eugène en Leny.

  1. Milou

   Hoi! Ja, dat is heel normaal voor IJsland, ze zeggen wel: ‘Als je het weer nu niet fijn vindt, wacht dan vijf minuten’. En voor vandaag klopte dat zeker!

 4. Ans en Martin

  Hoi Milou en Tijl,

  Die foto’s zijn net ansichtkaarten, erg mooi! Lees ook ons berichtje geplaatst bij de speciale editie want er is nu 1 vulkaan op IJsland die voor eeuwig buiten werking is, heel bijzonder!
  Jullie reis met al zijn hoogtepunten heeft zo ook z’n ontberingen (regen, kou, lek luchtbed, overnachten in de auto) ha ha maar ……………. die vergeet je nooit meer.
  Geniet van de terugreis in een luxe hut met verwarming, hapjes, bier, airco en een lekker bed.
  Dit is een vakantie die jullie niet gauw zullen vergeten. En dat kunnen wij ons goed voorstellen.
  Goede overvaart en tot gauw in het lekkere warme Nederland.

  Liefs pap en mam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *