«

»

jan 23 2016

Verkoop je huis met een goede brochure

Ons appartement in Utrecht staat te koop! Wij regelen alles rondom de verkoop zelf. Maar wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken? Daar blog ik de komende tijd over. De derde blog: Het geheim van een goede verkoopbrochure. De voorbereiding (deel 2)

Het geheim van een goede verkoopbrochure. De voorbereiding (deel 2)

Wij waren ervan overtuigd dat we prima zelf ons huis konden verkopen, dus gingen we aan de slag. Voorbereiding deel 1 bestond uit opruimen en het maken van goede foto’s en teksten. Daarna maakten we een brochure en dachten alvast na over praktische zaken.

Maak een verkoopbrochure

Een brochure kun je kijkers meegeven of nasturen. Zo worden ze na de bezichtiging herinnerd aan jouw huis. Gebruik hiervoor dezelfde foto’s en teksten als die online staan, dit zorgt voor herkenbaarheid. De kenmerken die je op funda moet invullen en die niet terugkomen in de teksten, kun je toevoegen aan de brochure. Verder hebben wij aan de brochure toegevoegd:

  • Kaart van de omgeving (google maps). Kader vooral de groene stukken in.
  • Lijst van zaken (voorbeeld)
  • Overzicht van de (gemeentelijke) heffingen in de gemeente voor een één- en meerpersoonshuishouden. De meest recente tarieven vind je op internet.
  • Definitief energielabel (aanvragen)
  • Overzicht financiële situatie van de VvE
  • Meerjarenonderhoudsplan VvE

Het geheim van een goede brochure? Zorg ervoor dat het verhaal en de sfeer tijdens de bezichtiging overeen komt met die in de brochure. Dit zorgt voor herkenning en roept weer even het gevoel op wat mensen bij je appartement hadden. En misschien een open deur, maar zorg dat er geen taal- of typefouten in je brochure staan en dat deze een aantrekkelijke opmaak heeft.

Bedenk ook hoe je de brochure gaat verspreiden. Wil je ‘m meegeven na de bezichtiging, zorg dan voor een geprinte versie. Wij hebben ervoor gekozen om hem per e-mail na te sturen. Dit was gelijk een extra contactmoment. Een enkele keer had een kijker een vraag die we tijdens de bezichtiging niet konden beantwoorden, dan zochten we het na de bezichtiging direct uit en stuurden het antwoord samen met de brochure na.

 

Ben je klaar om te onderhandelen? Denk vast na over…

Het moment dat we ons appartement op funda plaatsten, konden mensen een bezichtiging aanvragen. Wij vonden het prettig om voor die tijd een aantal dingen geregeld te hebben. Spreek bijvoorbeeld alvast af wie de onderhandelingen doet als mensen een bod uit willen brengen, wat de onderste limiet is om op een bod in te gaan en denk vast na over wanneer je de overdracht plaats wil laten vinden. Zo sta je niet met een mond vol tanden als die eerste kijker zo enthousiast is dat hij gelijk een bod uitbrengt.

 

2016-01-11_11-55-51 brochure

 

Het geheim van een goede verkoopbrochure:

√ Gebruik dezelfde foto’s en teksten van funda

√ Voeg aanvullende informatie toe

√ Het verhaal en de sfeer moet overeen komen met de bezichtiging

√Zorg dat er gen taal- of typefouten in staan

√ Gebruik een aantrekkelijke lay-out

√ Denk vast na over hoe je de brochure verspreid

 

Benieuwd naar ons appartement? Bekijk ‘m op funda!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *