«

»

mrt 02 2017

Wat betekent gezondheid voor jou?

Gezonde voedingHet is zondag 5 februari 2017. Normaal een rustige dag om op te laden voor een nieuwe werkweek. Maar vandaag niet. Er staan een uitje gepland met mijn moeder en zusje. We gaan naar de Nationale Gezondheidsbeurs in Utrecht!

Hoe ouder, hoe belangrijker?
De laatste tijd is gezondheid een thema waar ik me meer mee bezig hou dan voorheen. Het lijkt wel, alsof het thema belangrijker wordt naarmate je ouder wordt. Misschien is dat ook niet zo gek. De eerste jaren van je bestaan gaan in sneltreinvaart voorbij.  Als kind ben je vooral bezig met ontdekken en leren, dan ga je studeren, begin je aan je eerste baan, tweede baan, misschien wel derde… Er komt een partner, een huis… En dan komt er een moment waarop je tijd hebt om over dingen na te gaan denken. Wat vind ik echt belangrijk?

Drukte op de beursvloer
Het was een drukke bedoening op de beursvloer. Patiëntenorganisaties, sportaanbieders, masseurs, voedingsdeskundigen, boekverkopers en productaanbieders waren vertegenwoordigd. Iedereen probeerde, de één iets fanatieker dan de ander, om zijn boodschap over gezondheid aan de bezoeker over te dragen. Repen gemaakt van natuurlijke ingrediënten, gedroogd fruit, zeewier, voedingssupplementen, kiemgroenten, biologisch en glutenvrije producten, thee, je kon het zo gek niet bedenken. Het was leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Maar of ze nou ook allemaal echt zo gezond zijn?

Je bent wat je eet
Voeding speelt een belangrijke rol in mijn gezondheid. Je bent wat je eet, wordt ook wel gezegd. Maar wat is dan gezond? Daar hebben Marijke en Gaby van I’m a foodie wel een antwoord op. Zij deelden hun kijk op gezondheid tijdens een lezing op de beurs. Voor hen is gezondheid ‘niet ziek worden’. Dat is een hele objectieve benadering en maakt gezonde voeding daarmee ook meetbaar. Hun adviezen en recepten zijn gebaseerd op wetenschap. Van welke voeding is bewezen dat je er niet ziek van wordt, of dat je er gezondheidsvoordeel van hebt?

Gezondheid is meer dan ‘niet ziek worden’
De wetenschap heeft aangetoond dat een te hoge zoutconsumptie kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, en dus een grotere kans op hart- en vaatziekten geeft. Groene bladgroenten daarentegen verlagen juist de bloeddruk, dankzij een hoog gehalte aan nitraat. Dus een advies om niet ziek te worden kan zijn: eet weinig zout, en eet veel groenten!
Maar voor mij is ‘niet ziek worden’ niet de complete uitleg van gezondheid. Ook subjectieve waarden spelen een belangrijke rol in of ik me gezond vóel. Precies, voelen! Je fit voelen, lekker in je vel zitten. Hoe ik dat dan aanpak? Door te bewegen en in de basis dingen te eten die volgens de wetenschap gezond zijn, maar ook door goed te luisteren naar mijn eigen lichaam. En daarvoor moet je experimenteren, zodat je weet wat wel en niet werkt. Zo heb ik ontdekt dat ik bijvoorbeeld minder vaak buikpijn heb als ik veel groenten eet, weinig bewerkt voedsel en beperkt granen. Een beetje zoals het dieet van de oermens.

Voedingsleken en experts
I’m a foodie vertelde in hun lezing ook dat er in de voedingswereld leken en experts zijn. Leken zijn mensen zoals ik, die geïnteresseerd zijn in voeding en veel lezen, maar hier niet geschoold in zijn. Experts hebben van hun interesse hun vak gemaakt en hebben een opleiding gevolgd in de voedingswetenschappen of diëtiek. Leken en experts hebben vaak meningsverschillen omdat ze anders tegen voeding aankijken. Maar experts vergeten soms dat jij altijd de expert bent als het gaat om je eigen lichaam en gezondheid.

Luister naar je eigen lichaam
Neem de wetenschap als basis, en ontdek van daaruit wat voor jou wel en niet werkt. Laat je niet verleiden door verkopers die beweren dat iets gezond is, want zij hebben voornamelijk hun eigen redenen om dit te roepen (bijvoorbeeld omdat ze er rijk van willen worden). Luister vooral naar je eigen lichaam en wees daar zuinig op!

Heb jij al geëxperimenteerd met voeding? Welke voedingsmiddelen maken dat jij je gezond voelt? Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *