«

»

mei 03 2017

Leefstijladvies van de huisarts? Graag!

blog leefstijladvies

Vroeger had ik best vaak buikpijn. Soms lag ik er huilend van op de bank. De huisarts wist er niet zoveel raad mee. Mijn ouders koppelden het op een gegeven moment aan stress. Het gebeurde bijvoorbeeld wel eens voordat ik naar paardrijles ging. Best vreemd, want dat is (nog steeds) een van mijn grote hobby’s. Je zou toch denken dat ik juist daar geen buikpijn van moet krijgen?

 

 

Goedbedoeld maar te abstract

20 jaar later had ik er nog steeds last van. Ik ben er jaren geleden nog eens mee naar de huisarts gegaan. Zij constateerde een spastische darm. Een lastige diagnose… Want waar ligt het aan? Ze adviseerde me dagelijks bij te houden wat ik at, om erachter proberen te komen of het door bepaalde voedingsmiddelen komt. Ik heb dit advies niet opgevolgd. Niet omdat ik niet wilde, maar omdat ik niet wist waar te beginnen. Ik eet zo divers dat het lastig is om te ontdekken welk ingrediënt dan precies de buikpijn veroorzaakt. Hoe ontdek je het juiste verband? Dat leek me echt te ingewikkeld. Haar advies was goedbedoeld, maar veel te abstract.

Zelfde advies maar andere aanpak

Een paar jaar geleden kwam ik in aanraking met het paleo dieet. Eigenlijk is dit niet zozeer een dieet, maar een leefstijl. Uitgangspunt is de levenswijze van de oermens, in de tijd dat we nog jaagden en verzamelden. Ze aten toen voornamelijk groenten, vlees, vis, eieren, fruit en soms wat noten en zaden. De oermens at geen granen, dronk geen zuivel en verbouwde nauwelijks voedsel. Volgens het paleo dieet kun je deze voedingsmiddelen dus beter laten staan.

Langzaam bij beetje vervang ik thuis bepaalde ingrediënten: rijst wordt bloemkoolrijst, pasta wordt courgetteslierten en aardappel wordt zoete aardappel. Suikers, granen en bewerkt voedsel laat ik zoveel mogelijk staan. Met als resultaat? Ik heb nauwelijks meer buikpijn. Gezonde voeding was inderdaad de oplossing.

Behoefte aan goed leefstijladvies

Het advies van mijn huisarts was dus de goede richting. Maar de aanpak paste niet bij mij. Ze had me beter kunnen helpen met concrete handvatten. Bijvoorbeeld heel simpel: ‘Laat eens een week alle granen uit je dieet, en kijk wat er met de buikpijn gebeurt.’ Of, ‘laat een week lang alle zuivelproducten staan’. Een heel voedingspatroon tot in detail bijhouden en conclusies uit trekken is lastig. Als je dit opdeelt in kant en klare brokjes, wordt het ineens een stuk overzichtelijker! En dus makkelijker om toe te passen.

Ik miste ook een goede opvolging. Zodra je bij de huisarts de deur uit gaat, wat is het advies dan nog waard? Als je geen doel hebt afgesproken, geen terugkomafspraak maakt… Dan sta je er helemaal alleen voor. Soms heb je dat zetje in de rug nodig. Ik snap dat in 10 minuten een lichamelijk onderzoek en goed gesprek een hele uitdaging is. Maar aan een abstract advies zonder doel heb je ook niks.

Huisarts onderschat behoefte patiënt

Prof. Gert Jan Hiddink nam afgelopen 9 februari afscheid als buitengewoon hoogleraar Voedingsvoorlichting. Zijn laatste boodschap was dat huisartsen de belangstelling van patiënten voor leefstijladviezen onderschatten. De voorlichtingsboodschap blijft vaak vrij algemeen. Er wordt nauwelijks ingegaan op de persoonlijke behoefte van de patiënt. In de helft van onderzoek naar voedingsadviezen maken de huisartsen geen gebruik van een theoretische basis. Schokkend, niet!? En helaas precies zoals ik het ook ervaren heb… Terwijl ik er wel voor open stond.

In gesprek met de patiënt

De huisarts moet veel meer aansluiten bij de leefstijl en het kunnen van de patiënt. Dat kan met een goed gesprek. Hierin kunnen de huisarts en patient obstakels benoemen en de huisarts kan hier ondersteuning bij bieden. Ook vind ik dat de huisarts standaard in overleg met de patiënt doelen moet stellen en afspraken moet maken over hoe deze doelen worden bereikt. Zodat je met een concreet, toepasbaar plan de praktijk verlaat en het gevoel hebt écht iets aan je klacht te kunnen doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *