«

»

aug 22 2017

Fotoboek maken: Pixum versus Saal

Regelmatig krijg ik de vraag waar ik mijn prachtige fotoboeken laat ontwikkelen. Dat doe ik al jaren bij Pixum. Ik ben ontzettend tevreden over hun software, kwaliteit, prijs en service. Toen ik van Saal Digital de kans kreeg om hun fotoboek te testen, was ik natuurlijk erg nieuwsgierig. Dus zo geschiedde.

Van start
Het installeren van de software was geen probleem. Je kiest vervolgens voor het gewenste formaat, papiersoort, type cover, aantal pagina’s en nog een aantal andere opties. Bij elke keuze wordt de meer- of minderprijs en het totaalbedrag vermeld. Je weet dus vooraf precies wat het album je gaat kosten. Tenzij je achteraf natuurlijk je keuzes wijzigt, ik heb altijd meer pagina’s nodig dan ik vooraf bedenk 😉
Vervolgens zoek je in de verkenner van het programme je foto’s op. Mijn foto’s staan op een gezamenlijke schijf die door de software helaas niet werd herkend. Dus die moest ik eerst verplaatsen naar een andere schijf.

Software in gebruik
De software is makkelijk in gebruik. Je kiest in het menu voor een lay-
out en sleept daarna je foto’s in de fotovakken. Als je een foto hebt geplaatst kun je deze met behulp van dubbele muiskliks in het fotovak in- of uitzoomen, dat vond ik niet zo gebruiksvriendelijk. Regelmatig verschoof ik per ongeluk het fotovak. Het scrollwieltje leent zich hier beter voor. Het toevoegen van tekst gaat net zo makkelijk. Wat ik verrassend vond is dat je zelfs de binnenkant van de kaft kunt opmaken.

De opmaakmogelijkheden
De lay-outs zijn ingedeeld per 2 pagina’s. Ik ben altijd voorzichtig met foto’s over het midden van de 2 pagina’s plaatsen omdat daar straks de vouw komt. De meeste designs houden hier geen rekening mee. Ook miste ik een lay-out met heel veel kleine foto’s. Als je zelf fotovakken verplaatst of toevoegt zoals ik, zijn deze makkelijk uit te lijnen met de hulplijnen.
Het toevoegen van een achtergrond gaat helaas ook altijd per 2 pagina’s. Ik zou dit graag per pagina willen. Ook miste ik het kunnen plaatsen van gekleurde vlakken. Bij het toevoegen van een kader aan je foto wordt deze deels binnen je foto geplaatst. Ten opzichte van Pixum zijn de designs van randen en verlopen heel erg beperkt.

Bestellen
Als je het fotoboek in je winkelmandje wilt leggen, volgt een automatische check. Ik had bijvoorbeeld nog een paar lege fotovelden, verstopt achter andere foto’s. Hij laat die zien en vraagt wat je ermee wilt doen. Voor de verzending van het fotoboek kun je alleen voor DHL kiezen. Er komen dan nog 5 euro aan verzendkosten bij. Jammer dat dit nu pas inzichtelijk is, want eerder vond ik het juist zo goed dat de software precies liet zien hoe duur je fotoboek werd… Betalen kan alleen met paypal of creditcard. Ik vind het een groot gemis dat je niet met Ideal kunt betalen.

SAAL is ietsje duurder dan Pixum als je meer dan het standaard aantal van 26 pagina’s wil.

Kwaliteit
Het fotoboek was goed verpakt en ziet er fantastisch uit! Het is van mooie kwaliteit, met lekker dikke pagina’s. Tot mijn verrassing was het fotoboek platliggend, dus achteraf gezien foto’s had ik gewoon foto’s over het midden kunnen plaatsen. Het fotoboek van 28×28 cm is iets kleiner dan het grootste vierkante fotoboek van Pixum (30×30).

Conclusie
De fotoboeksoftware van SAAL werkt prima, maar biedt minder mogelijkheden dan bijvoorbeeld Pixum. Keuze voor verzending en betaling is beperkt. De fotoboeken zijn iets duurder bij meer dan het standaard aantal pagina’s, maar dan krijg je ook een platliggend fotoboek voor met mooie dikke bladzijden. Wil je qua opmaak helemaal los? Kies dan voor Pixum. Hecht je meer waarde aan een platliggend fotoboek met dikke pagina’s? Ga dan voor Saal. Veel plezier met het maken van jouw volgende fotoboek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *