«

»

jan 06 2018

Nieuwjaar met Vietnamezen

Hoi An was al een stuk benauwder dan het noorden, maar Ho Chi Minh City (voor 1975 heette de stad Saigon) is helemaal warm en benauwd. Onze guesthouse bleek zich middenin het uitgaansleven te bevinden, maar wel verborgen in een steegje. Lekker rustig en stil dus. Ideaal om oud en nieuw te vieren! De stad zelf was druk en chaotisch. Overal liepen mensen en reden scooters. Bars en restaurants streden om de hardste muziek.

Oud en nieuw
Hoewel Vietnamezen hun eigen nieuwjaar, Tet, eind januari vieren, vinden ze ons nieuwjaar toch ook een goede reden om een feestje te vieren. Ze kwamen massaal met het hele gezin op de scooter naar HCMC om naar het vuurwerk te kijken. De eens zo drukke straten stonden vol met zitjes en mensen en scooters liepen hutje mutje door de straten. Wij vonden de perfecte plek om naar het vuurwerk te kijken, met goed uitzicht op de Bitexco toren en mooie reflectie in het water. We moesten nog 2 uur wachten en praatten met een paar Vietnamese studenten die naast ons zaten.

Toen het zover was, hoorden we vuurwerk maar we zagen niks! Wat bleek, ze hadden een andere locatie gekozen. We verplaatsten ons snel om er toch nog iets van te kunnen zien. Na 15 minuten was het over en iedereen begon gelijk te lopen en te rijden. Alsof de stad ineens weer begon te leven. Het was complete chaos! Terwijl we wachtten tot de grootste drukte voorbij was, wensten de Vietnamezen ons spontaan een ‘happy new year’ en wilden met ons op de foto.

Rustig dagje
Op nieuwjaarsdag hebben we lekker uitgeslapen en ons plan voor de Mekong Delta gemaakt. ’s Avonds hebben we HCMC te voet verkend. Het is een grote stad en overal hangt kerstverlichting. We zagen een paar mooie gebouwen en indrukwekkende hoge torens. We besloten een drankje te doen op een van de torens tijdens zonsondergang. Het restaurant bevond zich op de 23e etage. Het uitzicht was het hele dure biertje (90.000 ipv 20.000 dong) wel waard. Het is leuk om hier een dagje rond te kijken, maar dat is voor ons dan ook meer dan genoeg.

Cu Chi tunnels
De 3e dag gingen we een toer naar de Cu Chi tunnels. Deze bevinden zich middenin de jungle, 2 uur rijden naar het noorden. Hier zochten de Vietnamezen bescherming tegen de Amerikanen. Sommigen leefden 15 jaar lang onder de grond! Het netwerktunnel is uitgebreid en goed doordacht. Het bevat 3 lagen, een om te leven, een om te verstoppen en een om te vluchten. Mocht de ingang ontdekt worden, hadden ze verschillende vallen en routes om de Amerikanen om de tuin te leiden. Zoals een luik met daarin een giftige slang. Als je die per ongeluk opende… Ook in de jungle plaatsten ze lugubere vallen, want ze hadden niet genoeg munitie om Amerikanen op die manier te bestrijden. Een interessante plek om te bezoeken.

We kwamen rond 14 uur terug om vervolgens verder te reizen naar de Mekong Delta.

8 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Eugène en Leny

  Hoi Tijl en Milou,
  Wat maken jullie weer veel mee. En bijzonder ook om daar nu de jaarwisseling te vieren.
  Ik denk dat die tunnels jullie wel een goed beeld geven van die gruwelijke oorlog.
  De Vietnam oorlog was een onderdeel van de koude oorlog en heeft 20 jaar geduurd. Geen overwinnaars!
  En nu naar de Mekong delta een enorm rivieren gebied dat grenst aan China ( jullie volgende reis misschien??)
  Tot het volgende verslag,
  Liefs,
  Eugène en Leny.

  1. Milou

   China staat zeker op onze verlanglijst! Maar volgens ons grenst de Mekong Delta eerder aan Cambodja, waar we nu overigens zijn.
   Groet!
   Tijl en Milou

 2. Carla

  Ha Tijl en Milou.
  Allereerst de beste wensen voor een goed, gezond en liefdevol 2018. Dat jullie nog vele jaren mooie reizen mogen maken.

  Het is weer genieten van jullie verslagen en mooie foto’s, net alsof je hetzelf meemaakt. Het lijkt wel of er weinig zon is of zie ik het verkeerd?

  Geniet nog lekker en tot gauw.

  Carla

  1. Milou

   Hoi Carla!
   Jij ook de beste wensen. We hebben in het begin in Vietnam wel veel bewolking gehad maar vanaf Hoi An vooral veel zon. Het is dan ook gelijk bloedheet 😉
   Groet!
   Je oude buurtjes

 3. Martin en Ans

  Lieve Milou en Tijl,

  Zowel de kerst als oud en nieuw vierden jullie in een heel andere cultuur, ook weer een belevenis en best apart dat ze het daar 2 keer vieren, beide keren met vuurwerk.
  Het vuurwerk werd dus ergens centraal geregeld? en niet zoals bij ons voor ieders deur maar misschien is dat anders bij hun eigen nieuwjaar eind januari.

  Hebben jullie door alle drie lagen van de Cu Chi tunnels gelopen? Een historische en interessante plek om te zijn, zal best veel indruk op jullie gemaakt hebben.

  In het zuiden is de luchtvochtigheid natuurlijk erg hoog, en dan nog daarbij die warmte in de grote steden….. hopelijk kunnen jullie hier goed tegen en word je er niet ziek van.

  Veel plezier en goede reis naar Mekong Delta en Cambodja.
  Liefs,
  Paps & mams

 4. Eugène en Leny

  Hoi Milou, je hebt gelijk wat de Mekon rivier betreft, maar die mondt uit in de Zuid-Chinese zee, ( dat bedoelde ik) 😊 liefs ons.

 5. Jan en Anne-Lies

  Lieve Tijl en Milou,

  Weer mooie nieuwe ervaringen rijker. Een bijzondere belevenis: Oud en Nieuw in zo’n volle stad waar je over de scooters en de hoofden kunt lopen. Een voordeel: de mensen kijken allemaal vriendelijk 🤗 En dat werkt natuurlijk aanstekelijk. geen relletjes en/ of straatgevechten. Kunnen wij hier in west europa nog wat van leren.
  Jullie bezoek aan de Cu Chi tunnels heeft vast een onuitwisbare indruk op jullie gemaakt, ook hoe vindingrijk de Vietnamezen in die tijd waren in hun poging de Amerikanen van zich af te schudden door de gangen en vallen.
  Nu jullie intussen in Cambodja zijn, zullen jullie de verschillen in land en cultuur tussen de 2 landen al wel gezien en gevoeld hebben.
  We vinden het fijn steeds jullie locatie door te krijgen; op ons kaartje wordt de lijn steeds langer en wij krijgen op die manier een goed beeld van de route die jullie afleggen.
  Ook vinden we het een prima voorstel van Ans en Martin als jullie een keertje voor ons een vietnamese maaltijd klaarmaken 🤓

  Een hele mooie tijd in Cambodja en we kijken weer uit naar het volgende reisverslag.

  Liefs,
  Jan en Anne-Lies

 6. Anneke & William

  Hoi Milou en Tijl
  Allereerst de beste wensen voor 2018, maar dit jaar is al goed begonnen voor jullie
  met al die mensen die met jullie op de foto wilden, leuk hoor.
  En dan het gangenstelsel uit de oorlog , bijzonder om daar ingeweest te zijn.
  Veel,succes met het vervolg van de reis.

  Groetjes Anneke & William

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *