«

»

feb 24 2015

Donderend geweld over de grens: Iguazu

15-02: Drie landen in een dag

De grensovergang tussen Paraguay en Brazilie beloofde lastig te worden. Ze zijn aan de brug aan het werken, dus er is maar een weghelft open… Maar we waren goed voorbereid dus het viel gelukkig mee, al was dit de meest vermoeiende grensovergang van onze hele reis. We namen een bus in Ciudad del Este (Paraguay) voor vijf minuten lang. We moesten even wachten tot deze er was. Toen liepen we langs de file naar het grenskantoortje om bij een wat norse meneer de exit-stempel van Paraguay te halen. We wandelden in de hete zon over de brug naar de andere kant en haalden de ingangs-stempel van Brazilie. Nog een stukje verder moesten we tien minuten wachten op een bus naar het busstation van Foz de Iguazu. Daar gingen we naar ons hostel voor de dag erop om alvast te betalen, zodat onze reservering bevestigd was. Toen met een laatste bus naar Puerto Iguazu in Argentinie, waar we uiteraard een ingangsstempel van Argentinie moesten halen. Toen naar onze pousada waar we wat dollars hebben gewisseld voor Argentijnse pesos.

De middag besteedden we aan de wereldberoemde Iguazu watervallen aan de Argentijnse kant. We liepen eerst een stuk door de jungle naar een waterval. Was wel aardig. Tijl nam een lekkere dip. Toen naar het ‘bovenste’ wandelpad met uitzichtspunten. WOW!!! Dat was het enige wat ik vanaf toen de hele tijd zei. We zagen zoveel watervallen, van dichtbij en veraf, en zoveel regenbogen… We waren blij dat we de volgende dag ook nog aan het park konden besteden.

16-02: Watervallen Puerto Iguazu

Alle laatste dollars omgewisseld voor Argentijnse pesos. In het park kun je alleen met pesos en contant betalen. We hebben eerst het onderpad gedaan. Mooi, maar vandaag was het minder zonnig dus nauwelijks regenbogen. We namen een boot die heel dichtbij de watervallen kwam en we waren helemaal zeiknat. Wel lekker verkoelend 😉 Toen met een treintje omhoog, naar de bovenkant van de watervallen. We zagen Lily en Terry nog lopen. Eenmaal boven liepen we over een boardwalk naar de diablo, hier stroomt heeel erg veel water naar beneden… Ik werd op de terugweg nog door een bij gestoken, de eerste keer in mijn leven. Dat doet zeer ;-( Met het treintje terug en nog een keer het bovenste pad gedaan. We hebben in het park naast watervallen ook veel dieren gezien zoals coatis, hagedissen, aapjes, schildpadden, grote vissen, vogels en vlinders. Eenmaal terug in het stadje hebben we onze laatste pesos opgemaakt aan lekkere pasta bij een restaurantje. Toen terug naar de pousada om onze spullen op te halen, waar we erachter kwamen dat de laatste bus naar Brazilie net weg was. Dus maar met een taxi de grens over, ging erg makkelijk en snel. We waren in Brazilie! Voor ons geen grensovergangen meer. De B&B had ons proberen te bereiken, want blijkbaar was de check-in maar tot half 10. Kwart voor tien daar, we hadden ons vergist in de tijd want er is blijkbaar een uur tijdsverschil… We konden gelukkig nog naar binnen. Prima kamer. Wel hele nacht muziek van bar aan de overkant.

17-02 Watervallen Foz de Iguazu

toen de muziek afgelopen was vielen we eindelijk in slaap. We werden helaas weer vroeg wakker door de krakende deur van een gezin met 3 kinderen naast ons. Ze bleven maar in en uit lopen. We hebben gewacht op Terry en Lily, zij hadden toevallig weer dezelfde accomodatie geboekt. Samen zijn we naar de Braziliaanse kant van de watervallen gegaan. Dit park was een stuk kleiner, niet qua oppervlakte maar wel aan wandelpaden en uitzichtspunten. Met een bus vanaf de ingang werden we naar de watervallen gebracht. Onderweg zagen we nog een roofvogel in het gras. De lucht klaarde op en het werd weer heet. Dus maar een koele douche genomen, want we werden zeiknat toen we over een boardwalk liepen naar de watervallen. Heerlijk! Toen eencstuk gelopen met af en toe mooie uitzchtspuntten en coatis die ons eten probeerden te stelen. ’s Avonds uit eten gegaan bij een typisch Braziliaans barbecue restaurant met Terry en Lily. Er liepen obers rond met grote stukken vlees aan een spies en we werden bediend aan tafel. Ze hadden ook warme ananas met kaneel aan de buitenkant waar ze plakjes vanaf sneden, daar kon ik wel van blijven eten.

Daarna naar de carnaval, vergeleken met Encarnacion was deze erg klein. Ook minder mooie vrouwen, minder mooie kostuums en geen praalwagens. Maar wel energieke dansers en opzwepende muziek. Leuk om het verschil te zien met Paraguay.

18-02 Religieuze dag

Ondanks dat wij in Utrecht erdoor omringd zijn, hebben we hier in Brazilie een moskee bezocht. Lily en ik mochten een mooie doek om (warm!) om over de drempel te mogen stappen van de moskee en vervolgens 2 meter naar binnen te kunnen lopen tot een lijntje ons tegenhield. Haha. Het zorgde in ieder geval voor leuke foto’s. Binnen was het leeg dus er was weinig te zien. Lily nam nog een paar boekjes in het Frans mee en we zagen al helemaal voor ons hoe ze Terry (was achter gebleven in de B&B) ging vertellen dat ze zich ging bekeren 😉

Daarna gingen we met de bus naar een boeddhistische tempel in een buitenwijk. Hier was een grote groene tuin gevuld met beelden en een tempel vol met beelden van buddha’s.

Terug, boodschappen gedaan en ondanks dat we al hadden uitgechecked mochten we een douche nemen in de B&B. Met de nachtbus naar Curitiba, waarschijnlijk onze laatste lange rit (10h).

5 pings

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.